2009/2010

 

For kronologisk lesing trykk her

Årsmøte og fest

Husk årsmøtet lørdag 29.mai kl 18. Årsmøtet holdes hos Snorre på Monserud. På årsmøtet har bare de som har betalt kontigent tale- og stemmerett. Etter årsmøtet har vi den tradisjonelle grillfesten. Her er også venner av HSHK og venner av medlemmer av HSHK velkommene.

Se her for invitasjon og saksliste.

HSHK årsberetning for 2009.

Valgkomitè sin innstilling.

Budsjett for 2010 og 2011.

Isvett for tredje gang

Seks stykker fant veien inn til Hakadal Verk og videre inn til Langvatn denne nydelige torsdags kvelden.  Til tross for mange dagers nattefrost hadde sola gjort sitt til at isen var dårlig. Men ikke dårligere enn at vi skulle prøve den. Med oss var Kjell Haugen, friluftsmann og iskjenner. Kjell har vært gjennom isen hvert år siden 1967! De fleste gangene frivillig..  Han har også bistått klubben tidligere med teorikurs for et par år siden.

Foto: T Garder

Foto Egil Lønne

Siden mange har vært med før og dette begynner å bli en årlig foreteelse hadde undertegnede nå ytret ønske om å trene litt på også å redde hverandre, ikke ”bare” komme seg opp sjøl. Så mens et par stykker balanserte seg ut på dårlig is, gikk igjennom og kom seg opp igjen, gjorde vi også en trening på redning der man ikke kommer seg opp av råka sjøl. Å åle seg på magen bortover sørpe-is, få fatt i den som ligger i vannet og hjelpe til å dra denne opp igjen er mye tyngre enn det ser ut til. Siden dette var trening hadde vi sikringstau rundt livet og drahjelp på land. Vi kan bare forestille oss hvor tungt dette er om man ikke har hjelp i en slik situasjon. Desto viktigere å trene på å gå gjennom, hjelpe andre etc. Jo mer trening jo trygger blir man dersom ulykken er ute. Også for å kunne hjelpe andre!

Foto: Egil Lønne

Man gjør seg tanker om ”Hva hvis vi går gjennom med både slede og hunder?” Dette er verre å trene på. Men etter torsdagens flotte ”økt” i Nordmarka kommer ideene til neste års kurs. La oss ta med noen sleder og la disse gå gjennom. Uten hunder riktignok men dog verdifull trening!

TG, april 2010

Hakadal på Facebook

Det er litt sånn i det stille og beskjedne opprettet en gruppe for Hakadal sledehundklubb tilhengere på Facebook – se her for link. Denne er åpen for alle og uten styring fra styret i Hakadal SHK. Ikke vært veldig aktivt der ennå, men jeg har fått med meg at veldig mange av medlemmene våre bruker veldig mye tid på Facebook. Dersom det brukes av medlemmene kan det derfor kanskje bli en effektiv kanal for både (u)høytidlige diskusjoner og effektiv kanal for å spre informasjon. Det er jo ikke alle som er på hjemmesiden så ofte som på Facebook.

Pasvik Trail 2010

Kirkenes hotell lørdag 10. april
Late timer i solen både for bikkjer, kjørere og handlere. Det ble en lang og varm tur inn fra Neiden for de fleste i går. Det var strålende vær med sol og vindstille. Godt egnet for en påsketur, men en smule varmt for å kjøre løp i. Men Elisabeth klarte holde fint unna og fikk for 3. gang seier i Trail’en. Vi gratulerer så mye. Team Nilsebråtån med Geir og Irene gikk trutt og jevn innover, og ente til slutt på en 9. plass for Geir og 11. plass for Irene. Geir hadde faktisk fått en 5. plass i åpen klasse, så det var ganske så mange kjente navn som ble slått. Det skilte til slutt bare 8 minutter på de to team spannene, og det ennå Geir hadde prøvd toppe spannet. Hundene har gått akkurat den samme treningen og det har vært byttet på kjørere gjennom hele sesongen, så tiden er så gode som spannene er i år. Ikke minst gratulerer vi Irene med at hun nå har fullført sitt første skikkelig langdistanse løp, og er nå veteran. Det gjorde hun med glans, og hadde full kontroll på sjekkpunkt og kjøring.

Typisk terreng for Pasvik Trail. Utsikt mot Russland på vei ut av Kirkenes

Elisabeth gjør seg klar for siste etappe

Foto. Elisabeth gjør seg klar for siste etappe mot Kirkenes.

Neiden fredag morgen
Mange av kjørerne, deriblant alle fra Hakadal har nå kommet seg til Neiden og her fikk vi endelig dekning på “Icen”

Må bare hoppe litt strikk først for å varme opp.

 Over til Neiden gikk det fort.
Geir kom inn med en slede som trengte førstehjelp. Han hadde kjørt 4 mil med defekt scootermatte og en ski som kun hang i midtre og fremre feste på ene siden. Det hadde vært en slitsom tur med en “uregjerlig” slede.
Irene hadde blitt slått av sleden utallige ganger pga at sleden hennes fylte ut det fryste scootersporet og det ble ikke noe plass igjen til føttene utenfor skiene så hun følte seg rimelig mørbanket. For de som har fulgt med på kjøretidene på resultatsørvis og synes snittfarten over til Neiden er styggfort, så var nok distansen litt kortene enn oppgitt grunnet omleggingen. Det var nærmere 80 km enn 85km, og på snittfarten på f.eks Geir dropper den da fra 16,1 til 15,2 km/t.

Per Olav

Foto. Per Olav koser seg i solen på Neiden.

Elisabeth som leder har ett forsprang på nestemann med 30 min. Geir ligger på åttende og Irene på niende.Det er ikke store tidforskjellene og noen mil igjen til mål så her kan mye skje.
Sporet hadde vært hardt og humpete så det har vært en spesielt tøff etappe for bikkjene, så vi får håpe det ikke blir veldig mange bikkjer som blir satt igjen……

Han kunne konstatere at temperaturen var bedre for handlerne enn for kjørere og hunder.


Vaggetem
Raskeste spann til Vaggetem var Elisabeth, Irene fjerde raskest og Geir nr syv. Mellom tredje og tolvte raskeste spann skilte det hele 10 minutter. Starten i går gikk knirkefritt, ingen problemer.
Til Vaggetem var det veldig varierende forhold. Geir prøvde å “bade” underveis med vann opp til låra, rygget spannet ut av hullet og grei som han er merket han om slik at de bak kom seg unna hullet.
Elisabeth måtte desverre ta ut en hund som var halt.

Ut fra Vaggetem gikk det også veldig greit, spannene gikk tett ut. I løpet av torsdagskvelden hadde det frøset på og det lovet godt for forholdene.

Snorkel på tur

Foto. Noen var forbredt på det meste, og kanskje med god grunn

Svømmeføtter og snorkel var ikke obligatorisk i år, men det var stedvis på sin plass dersom man fulgte merkingen blindt.

Irene klar for sitt første Trail som kjører

Irene klar for sitt første Trail som kjører

 Siste innspurt før start
Det skal nå alltid være noe. Sledene er blitt pakket, noen har skiftet belegg og hundene luftet. Rent tilfeldig skulle Geir starte bilen for å sette på vifta. Ingenting skjedd! Ikke så mye som en liten gnist. Hadde bikkjene vært under bilen og gnagd på ledninger? Var batteriet så flatt? Det sto da ikke på noe lys da vi luftet i går kveld! Og hvor var kontakpunktet for start med startkabler? Ingen kabler ble ved observarsjon under bilen sett avgnagd. Det var godt. Håper bikkjene har sluttet med slik. Startkabler ble lånt av noen hyggelige finner, og da kom til og med lyset på instrumentene tilbake. Med strøm startet bilen lett, og nå står den og går for seg selv på parkeringsplassen. I minus 30 er jo det et vanlig syn på hundeløp, men kanskje ikke så vanlig ved pluss 5. Enda godt det var lang tid igjen til start! Full kontroll.

De siste justeringene per torsdag 8. april kl 7:00 er også blitt gjort kjent. Det er hist og her som løypa er lagt om. Som Egil løypesjef sier: Kjørerne er det ikke så farlig med, men han synes synd på bikkjene om de må bade for mye. Nå skal det være ganske så brukbart enn så lenge, bare noen våte pytter ut på enkelte vann.

Det obligatoriske selvportrettet

Det obligatoriske selvportrettet

Da går starten ganske så snart, så vi får se hvordan vi får til oppdateringene videre. Mads er lært opp, og så avhenger det av tid og nettkontakt.

Kjøremøte er vel i havn
Kjøremøte var da over med justering av startlistene. Av forskjellige grunner var det mange spann som hadde trukket seg. Noen synes det var for vått og kennelhosten har kommet til Nord-Norge. Sluttfasiten er 14 startende spann i åpen, og 34 startende spann i 8 spannsklassen. Det er vel omtrent som det var i fjor. Siden starten er flyttet trenger de litt mer tid mellom åpen og 8 spannsklassen da åpen klasse bilene må ut før 8 spannsklasse bilene kommer inn. Åpen klasse starter kl 13, og Geir som nr en i 8 spann starter kl 1500. Irene starter bare 6 minutter bak, og Elisabeth starter kl 15:16.

Løypa er også lagt om litt her og der, og de siste forandringene får vi vite i natt når løypesjef Egil kommer inn fra løypa. Det blir etter sigene ca 10 kortere totalløype i år, og inn til Neiden må vi kjøre 25 km på samme løypa inn og ut, slik at vi unngår elva som Irene og Geir kjørte på tidligere i dag. Det er nok lurt.

Ellers kan nevne at Per Olav ble valgt inn i juryen. Greit å ha litt innputt fra noen som ikke er fra arrangørklubben. Forhåpentligvis får han ikke så mye å gjøre. Pleier ikke være det for juryen på Pasvik Trail.

Irene og Helge måler hvem som har lengst nese

Irene og Helge måler hvem som har lengst nese

Kirkenes onsdag 7. april kl 12:58
Kommet fram til Kirkenes. Hundekjørere begynner å melde sin ankomst på Rica Hotell Kirkenes. Per Olav og Mads har ankommet med fly, og Elisabeth har kommet fram med bil. Vi prøvde oss en liten tur ut på løypa før vi dro fra Neiden. Det gikk veldig bra i ca 1,5 km, så ble det bløtt i ca 500 meter og så ble det umulig med halv meter med sørpe. Tror nok løypa er lagt litt om fra tidligere år, for merkestikkene forsvant også. Starten er også lagt om sies det. Og godt er det for 1st vann er et badebasseng. Så det ordner seg nok. Været er Kirkenes nå er lett yr, 5 varmegrader og vindstille. For øyeblikket er vi blitt yr.no avhengige, men det blir nå som det blir.

Neiden onsdag 7. april kl 7:01
Det er fortsatt et par plussgrader, men regner ikke mer som det gjordet i går kveld. Har dessuten tørket opp en del i løpet av natta, og med så kram snø pakker jo scootersporet seg raskt. Så vi prøver oss ut på en liten luftetur med bikkjene. Godt for dem å strekke litt på beina, og ikke minst tømme tarmen. Må liksom løpe litt for å få fart på den.

Nok en gang er bilen pakket og turen nordover tatt. I år er det 3 spann fra Hakadal som stiller til startstreken på Trail’en. Geir Wiik og Elisabeth har kjørt her flere ganger tidligere, og begge har også vunnet her tidligere. Irene Kastner er som mange andre førstegangskjører. Alle 3 starter i 8 spanns klassen. Det er rekord mange påmeldt, og i 8 spannnsklassen er det så langt 46 startende som sier de skal stille på startstreken om litt over et døgn. Det er ofte noen som trekker seg i siste liten, så vi får se hvor mange vi blir til slutt. Men at det blir mange er det ikke noe tvil om. Har hørt rykter om at det skal være 5 veterinærer med Charlotte i spissen, som skal sjekke spannene underveis. Vanligvis har det vært to.

Da vi kom fram til Neiden for en liten overnatting før vi tar turen inn til Kirkenes i morgen ble vi møtt av en handler som lurte på om det ble noe av løpet! Det har vært regnvær og mildt her over lengre tid, og sporet er meget løst. Geir fortalte at et langdistanseløp avlyses aldri, man bare tilpasser seg, dessuten hadde vi kjørt 200 mil for å delta, så det var ikke snakk om at løpet skulle avlyses. Etter å ha fått opp internett forbindelse på hytta ble da dette også bekreftet på hjemmesidene til Varanger Trekkhundklubb som arrangerer Pasvik Trail.

Målsetningene til de forskjellige kjørerne fra Hakadal spriker nok en del. Geir skal kjøre noen unghunder som han er usikker på hvordan vil takle et løp i full størrelse. De kan nok bli slitne både dersom det fryser på og det går raskt, og dersom det blir meget løse spor. Dessuten har han en del meget rutinert bikkjer, som nok har mer tilpasset seg farten til lange Finnmark mer enn et 30 mils løp. Så han har bestemt seg for å ta løpet som det kommer. Elisabeth drar ikke oppover uten at hun har et spann hun kan konkurrere med, som hun sier, og hun ønsker kanskje en liten revansje fra Finnmark. Riktignok starter Ole Wingren i åpen klasse, men en pallplassering hadde nok smakt. Irene har nok aller mest lyst til å komme til mål med sin leder Sisu og med India som Geir har dumpet fra spannet sitt. Det viktigste er ikke å vinne men å ta parti med underdogs’ene. Hun kjører i det store og hele tisper, så det er slett ikke umulig at hun slår Geir med de litt tyngre hannhundene dersom disse faller for mye igjennom og blir slitne. Tiden vil vise. Da de vanlige oppdaterne av denne siden begge skal kjøre, blir det nok litt lengre mellom oppdateringene. Mads kommer oppover som handler for Irene og Geir, men vi får se hva han eventuelt rekker.

 Hamarlangen 2010


Lørdag tidlig ettermiddag

Torunn G takker bikkjene for turen på Hamarlangen

Torunn G takker bikkjene for turen på Hamarlangen

Da var alle kommet i mål, og de fleste nok også hjem. Litt trøtte kanskje da det ikke ble mye søvn verken på kjørere eller TD i natt. Det var ikke akkurat tyst på standplass. Været i dag var om enn ennå mer begredelig enn i går. Det regnet ganske så jevnt og trutt, og det var en del våte kjører som kom til mål. Føret ble tungt og sugende, men de fleste spannene var i galopp mot mål. Alle brukte vel også korte tid på siste etappe enn første da det i dag var ca 10 km mindre, og dermed 40 km. Vår egen Torunn kom på 4. plass på den estetiske tiden totaltiden 06:00:00 i klassen hvor det var 8 med og hvor vinneren Bård Kjønsberg,Folldal THK vant på den bedre, men akk så mye mer stygge tiden 05:35:00. Raskest i 6 spann var Lilliane Frydenlund, Brumundal IF på tiden 06:24, og fortsatt eneste deltager i 12 spann Jon  Eriksen, OMTK hadde den totalt raskeste tiden 05:18.

Hamarlangen er i gang også i år. Ikke alt for mange spann. Ikke alt for godt vær. Men en blid gjeng. I år har Hakadal sledehundklubb med Torunn Garder for å ta hånd om æren vår. Kjørerne kjørte ut i tåka i går kl 2000. Løypa går ut fra Gåsebu hundekjører arena, først i sprint og mellomdistanse løypa. Her var det selvsagt bra såle selvom temperaturen ikke gikk under frysepunktet. Løypa fortsatt videre etterhvert inn på scooterløype og ennå litt lengre var det bare hundetråkka løype et stykke på ca 10 -15 km. Dette er grunnet at området er naturvernområde og man ergo ikke kan kjøre scooter. Her var det en del plump og folk kjørte litt forsiktig her. Det gikk allikevel raskere enn vi hadde forventet. Turen over til Bolsdalen sætra var på 49 km. Arne Borud måtte sendes ut en time før de andre for å brøyte sporet da det var snødd litt de siste par dagene. Tidligere på løpsdagen hadde det imidlertid sprutregnet. Og da var det en forbedring med opphold og “bare” tåke. Raskeste spann og eneste 12 spannet var Jon Eriksen med Robert Sørlie sine bikkjer på tiden 2.50. Torunn kom inn på tiden til sjekkpunktet på 3.19, 23 minutter etter leder av 8 spann som er Bård Kjønsberg etter første etappe.

 

Finnmarksløpet 2010

Mandag 20.20 Geir går i mål som nr. 16, selv om speaker i målområdet gjentatte ganger annonserte Beldo den yngre som observert kjører på vei mot mål. Beklager Alta – søringen snek seg foran to altaværinger i innspurten.

Mandag kl 19.17 Geir er i ferd med å kjøre seg opp. Gikk ut som nr.20 fra Jergul, men det tikker inn sikre meldinger fra sporet om at han plukker opp spann ute på elveisen på vei inn mot Alta. Ligger foreløpig som nr.16 – mer følger om ikke så lenge…

Mandag kl. 17.34 Elisabeth kommer i mål på en hederlig femteplass. Vi håpet lenge på pallplass, men det var tegn som tydet på at milene fra Jergul ville bli tunge inn mot mål. Elisabeth måtte legge inn ekstra overtalelse for å få bikkjene i gang ut fra Jergul. Flott innsats for klubben! Redaksjonen gratulerer!

Natt til søndag. Det viser seg at også handlere har ulike strategier for å komme seg i gjennom et langdistanseløp. En utfordring som krever velutviklet taktikk er: Hvordan få dekket søvnbehovet? Enkelte klarer ikke problemet, men de fleste har sine metoder. I Hakadal sine team var det to forskjellige strategier, av to mulige siden det bare stilte to spann for Hakadal. Per Olav startet på sin etappe og kjørte til bilen var varm, så stoppet han og sov til han våknet av at han frøs. Da startet han opp igjen og kjørte til bilen var varm, for så å stoppe igjen for å sove. I motsetning til å la bilen stå på tomgang fikk han på denne måten utnyttet det at motoren var i gang til å komme seg nærmere sjekkpunktet. Det andre handlerteamet var selvsagt priviligert siden de var to. Likevel må det være en strategi på plass, for når kjøreren kommer inn blir plassen i bilen opptatt, og handlerne må holde seg våkne. Irene og Karin valgte derfor å kjøre i et strekk helt fram til sjekkpunkt for så raskt å sette ut depotsekk, og så legge seg til å sove. På denne måten blir det ingen krise om de ikke står klare og venter på at kjører skal komme inn. Natt til søndag hevdes det at det var – 27, og Tyin Elite ble på nytt redningen ved overnatting i bil uten varme.

Dette er slik “seniorene” blant hundekjørerne mener det skal være for handlere på langdistanse. Men utviklingen er i ferd med å rive ned de gamle tradisjoner. Bobilbruken har eksplodert de siste årene sammen med strømaggregater. Snart skal kjørere og handlere ha det som hjemme når de er på sjekkpunkt. Seniorene er bekymret; det er flere negative konsekvenser ved denne utviklingen og det kan kort oppsummeres slik:

  • Ikke likeverdige konkurranseforhold
  • Usosialt – kosen rundt bålet blir borte
  • Hvem som helst kan takle handlerlivet og det er ikke lenger noe av skryte av når en handler kommer tilbake på jobb.
  • Du trenger egen bergingsbil når du havner i grøfta, da en vanlig bil ikke er nok bistand, dyrt og skaper kø på vei mot sjekkpunkt
  • Mindre inntekter for de som driver kafeterian på sjekkpunktene, og tilbudet kan bli helt borte dermed forringes forholdene for de uten bobil ytterligere

Det går nå rykter om at det kan komme til å bli fremmet et forslag på tinget i juni om å forby bruk av bobiler.

Lørdag 13.03. Da kom dagen for at alvoret skulle starte. Hytta til Geir m/handlere var akkurat passe varm gjennom natten til å ligge i en Tyin Elite, uten å fryse nevneverdig. Pakking gikk greit og etter parkering på en p-plass som krevde presise kjøregenskaper, var egentlig alt klart for start, så da var det bare å vente i strålende sol.

Starten gikk greit med kronprins Håkon på ærestribunen, og deretter i sleden til Lars Monsen, uten at hundekjører eller hunder lot seg distrahere av det. Men andre syntes tydeligvis dette var stas for etter at Monsen & co forlot startarenaen ble det merkbart tynnere i rekkene.

Første sjekkpunkt var Skoganvarre og dit kom de første spannene inkl. Elisabeth E. raskt. Mens Geir klaget på trått spor, og satte ut India som hadde hengt på nakkelina iflg. Geir. Like fullt lå han foran eget kjøreskjema, og det gjorde vel alle andre også. I år var det utrolig folksomt på Skoganvarre og det var satt opp et ekstra kafeteriatelt. Det var svært vellykket med god mat (bedre enn de tradisjonelle rettene lapskaus og kjøttkaker som alltid fås på Skoganvarre) og lokalt håndtverk. Tore Bergby hadde noe kommunikasjonsproblemer med sjekkpunkt crew. Han ropte “kjører rett igjennom”, og de som leide bikkjene så ut som spørsmålstegn – hva var det denne mannen skulle kjøre tvers i gjennom? Han gjentok kommandoen, sannsynligvis slik han er vant med ovenfor bikkjene, men hjelpemanskapet forsøkte fortvilet å få teamet plasser ved en oppstallingspåle. Publikum måtte oversette ved å fortelle at denne mannen skal ikke ha pause. Han fikk omsider en halmball på sleden og forsvant ut i mørket.

De fleste tok noen timers pause før biler og spann la på vei mot Levajok…

Fredag 12.03. kl 14.19. Dagens store gjøremål her for folka på campingen er sjekk av belegg og pakking av slede. Hvordan blir nå løypa og været framover? Ikke godt å si da det skifter fortsatt mye. Godt og vel minus 10 i natt og noen nye cm med snø. Nå er det rundt null igjen og delvis sol. Noen har også kommet seg ut med bikkjene for en luftetur på ca et par mil før alvoret starter i morgen.

foring

foring

På tur blir de fleste rutinger litt annerledes både for folk og fe, og alt må læres. Ikke alle hunder er umiddelbart like glad i å spise på bilen med naboen rett ved siden av.

I dag er det en lang startbankett med utdeling av start nummer, mer eller mindre vellykkede taler, litt underholdning og god mat. I det store og hele en hyggelig, men lang affære og det store spørsmålet er ofte hvordan man skal få luftet bikkjene på et passende tidspunkt. For de som ligger litt etter skjema kan det også sikkert være vanskelig å sitte stille når hytta er kaos og sleden ennå ikke pakket.

Geir Wang, tidligere totning, kom seg til slutt over fjellet fra Troms, og har fått registret seg. Verre er det med klubbmedlem Øyvind Halseth. På vei opp hit røk motoren på bilen. Han fikk tak i leiebil og kom seg opp om enn et døgn forsinket. Dessverre, dessverre hadde noen av bikkjene blitt smittet av kennelhoste, og ikke mange nok er blitt friske nok til å starte, i følge troverdige rykter. Vet ikke hvor mange hunder det er snakk om. Kanskje kan han få lånt noen reservehunder som allikevel er her, så ha han får startet? Det må være fryktelig surt å dra den lange veien, bare for å måtte snu før kommer på startstreken. Det skal ikke være lett dette med hundekjøring.

Etter startbanketten er det å komme seg relativt tidlig til seng. Innkjøringa til startområdet starter allerede kl 8 i morgen så det nytter ikke ligge og dra seg i senga utover formiddagen. Starten går ikke før kl 11.00 for 500 og 12.15 for 1000 km, så når først bilene er på plass, er det mer enn nok tid på å få sommerfugler i magen for de som er disponert for slik.

Torsdag 11.03 kl 22.40: Det har blitt mer livat på Strand camping, Øvre Alta. Det obligatoriske kjøremøtet er avviklet, og kjørerne er vist fram på åpningen av Borealis vinterfestival. Selv ikke så langt avstedskommende hundekjører har derfor funnet veien til Alta med omegn, og hyttene fylles opp. Med det følger mer hylende bikkjer og dieselmotorer som starter opp seint og tidlig. De fleste er imidlertid sivilisert og respekterer i det store og hele roen mellom kl 23 og 7. Det er ikke som på samlinger hvor noen har bikkjene stående ute hele natten. Her skal hundene hvile og da kommer de selvsagt i kassen på bil eller henger.

kjøremøte

En noe uvanlig anmodning fikk vi på kjøremøte. Møtte vi på rein, skulle vi binde dyret til sleden! Vi får i såfall håpe at det er en kjørerein vi treffer på!

Spann på altaelva

Spann på altaelva

Altaelva brukes flittig til å få myket opp hundene etter mange timer i kassen på vei opp til Alta. Hundene får også tømt tarmen mye bedre med en kort treningstur enn om de luftes i korte kjettinger på bilen.

Her kjører valpespannet til Irene inn mot en snøfront etter en liten luftetur ute på isen.

De aller fleste har kommet seg over fjellet i kolonne eller ikke, men et par av spannene fra Troms mangler fortsatt, og skal visstnok være på vei. Det kan ikke være noen ideell oppladning. Inger- Marie og Ralph hadde stått i alle fall i 12 timer på vent på været, og fikk tekstmeldinger fra Nina om hvor bra været var på Finlands siden. Inger-Marie mente at rabisvaksine var tingen for neste år.

Været i Alta er fortsatt meget svingende. Sett en del til solen og temperaturen var vel oppe i ca 0, men det var også et forrykende snøvær som gav 5 cm med ekstra snø i løpet av en time. Nå er det stjerneklart og minus ti. Det er kommet opp til en meter med snø i løpet av den siste uken mange steder langs løypa, og alle spør løse spor i år. Grunnet tyngden av snøen er det også meldt om en del overvann på enkelte vann. Det er kjørt weasel på et godt stykke mellom Jotka og Skoganvarre og mellom Skoganvarre og Levajok. Det burde jo hjelpe på sålen her i alle fall. Får håpe at sporet setter seg en del. Morsommere å kjøre da. Løypa mellom Jotka og Skoganvarre er også lagt om en del i år for å unngå noen av de mer tøffe nedkjøringen mot Skoganvarre. Dette har medført at det er mindre bakker og ca 10 km kortere. Dette er så langt jeg ser ikke rette opp på nettet, og dersom det heller ikke gjøres i K2 kan det jo gi noen ganske raske snittfarter på dette strekket tross tunge spor.

I morgen er det å få tatt seg en dusj og bli med på åpningsbanketten. Da kommer også Karin opp med fly for å være med på handlingen for Geir. Per Olav er allerede i Alta da han kom med fly i dag, og Elisabeth ser ikke så veldig nervøs ut som hun ofte kan være før løp. Hun mente at hun først var klar etter Skoganvarre. Da kunne hun kjøre løpet sitt, og ikke være så stresset med alt som skjedde rundt.

Onsdag kl 15.30: Vi er framme på Alta strand camping, i en uisolert liten hytte med blinkende lys. Det er trangt i Alta i år! Tror faktisk det er samme hytta som Robert Nilsen hadde her for 2 år siden, så den er kanskje reservert søringer. Men vi er forbredt. Har satt inn kupevarmeren fra bilen som sammen med varmeovnen som faktisk fungerere, får varmen i hytta. Det er da heller ikke noe kulde å melde om fra Alta. Det var strålende sol da vi kjørte over vidda fra Finland via Kautokeino på formiddagen i dag, men det snødde da vi kom til Alta. Nå har det riktignok stoppet igjen, og sola har tittet fram. Det er imidlertid meldt en god del mer snø de neste dagene og det er også tydeligvis kommet en del snø de siste dagene. Hvordan vil det påvirket sporet? Temperaturen ligger på rundt minus 3 nå, og det kaldeste jeg har kunne oppspore langs løypa på langtidsvarselet på yr.no er minus 12. Det er til å leve med.

Elisabeth stoppet vi og snakket med i Nord-Sverige på vei opp hit. Hun hadde da kjørt rett forbi oss på halv meters avstand på en bensinstasjon litt tidligere uten å se oss. Lydboka var tydeligvis interessant. Hun kjørte aleine opp her, og Per Olav kommer etter med fly. Har ikke sett henne foreløpig, men får håpe hun er kommet fram. Robert S bor på en noe finere hytte rett bortenfor oss, og bilen til Nina og Didrik mener jeg også at jeg så borte ved leilighetene.

Planene for kvelden er å få pakket depotsekkene som må sendes ut med lastebil i morgen. På Finnmarksløpet må all maten som skal brukes underveis sendes ut med arrangør. Resten av det som skal i depotsekken kan fraktes med handlerbil. På Finnmarksløpet er i det i motsetning til Femundløpet allikevel en meget avklart og begrenset liste med hva som kan deles ut i depotsekken. Det forøvrig må fraktes med sleden fra start. Ja, ny nistemat til kjøreren og skifte av sokker etc gjøres jo selvsagt også på handlerbilen. Det hadde uansett ikke vært mulig å sjekke.

Det er mange sider som blir oppdatert om Finnmarksløpet. Fra Irene sin side vil Geir og hans spann bli fulgt på www.trekkbikkja.no og ellers er jo Finnmarksløpets egen hjemmeside god å ha.

Femundløpet 2010

 

Mads ser lyset på vei til Røros

Mads ser lyset på vei til Røros

Femundsløpet 2010

PO i mål

PO i mål

Litt seiner mandag 8 formiddag
Ikke så veldig mye etter Thomas kommer Per Olav i mål med bare 6 bikkjer. Men 6 spreke bikkjer! PO klagde over dårlig gli. Burde ha byttet fra svart til gult belegg på Tolga. Men tiden inn er jo meget bra. 8:07 er det ikke så mange som slår. Han er nok litt bortskjemt med fart fra etappeløp og mellomdistanseløp fortsatt. I langdistanse går det seint, og det er en omstilling som kan ta noen år for folk som har kjørt andre typer løp før. PO var dyktig sliten, og hadde sparket og løpt hele natta. Men han følte seg bedre fra bronkitten enn når han startet. Så det er den nye behandlingen for bronkitt. Kjør det lange Femund og bli bra. Vi gratulere igjen. Alle fra klubben som fullførte i år har gjort noe nytt og klart det. Mads var absolutt rookie, PO er jeg litt usikker på om har fullført Femund før eller om det bare er Elisabeth, men han har i alle fall ikke kjørt det lange før, og det samme gjelder Thomas. Han har tenkt på det lange Femund noen år nå, men det har alltid kommet noe i veien, kanskje mest av alt oppe i hodet til Thomas. Det korte Femund har jo Thomas fullført i alle fall 5 ganger før, så der er han en virkelig veteran, men aldri før det lange. Det lange er en del anderledes enn det korte. Turen om Grimsbu gjør noen med rytmen og slitasje på både hunder og kjører. Men nå har Thomas fullført dette også med stil. Det føles nok godt. Selv om Sigrid sa det slik, det er aldri godt å komme i mål. Da var morroa over. Men det er kanskje litt mer mas om man vinner. For våre kjører tror jeg de setter pris på dusjen og senga med dyne.

Thomas godt fornøyd med å være i mål

Thomas godt fornøyd med å være i mål

Mandag 8. formiddag
Thomas kom seg i mål akkurat når vi var klare til å lufte bikkjen. Det hadde vært en lang natt med lite søvn for Thomas. Han var glad for at han var i mål. Det hadde blitt mye ommøblering i spannet i løpet av natten da ingen hadde vært meget ivrig etter å gå som ledere. Et par av de ni bikkjene var litt såre, men tidsmessig var det slett ikke ille på turen fra Tolga til Røros. Han hadde ikke kommet ut av Tolga helt på 8 timers strekten da et par bikkjer hadde måtte få en ekstra vurdering om de skulle være med eller ikke. Dessuten måtte Anders ut for å finne større sokker til en av hundene som hadde gått opp et par skostørrelser underveis. Han fikk tak i noen malamutt sokker, og i de fikk selv Thomas plass. Vi gratulerer Thomas med vell fullført, og sov godt.

 

 

f2010madsmål

Søndag 7. kl 2201
Selv om resultat sørvis fortsatt påstår at Mads er ute i sporet, så er han nå nydusjet på hotellrommet. Nå venter pizzaen i byen, og en forholdsvis tidlig kveld etter at bikkjene er luftet. Han har kjørt meget fort siste etappen som forventet. Har ikke helt nøyaktig tid men vi snakker ca 8:06 på ca 91 km (i følge GPS’en). Detter er ca en time raskere enn de fleste andre, selv om det er noen som har kjørt styggfort. Mads har passert ca 10 spann i F400 og i alle fall et i F600, så plassen hans i mål var nr 22 uoffisielt. Føret var meget variert fra helvete til himmel og alt i mellom som Bjørnar uttrykte det.

f2010madstappert

Søndag 7 kl 15.14
Da har jeg kommet meg til Røros. Fått tatt inn på Idrettsheimen hotell med panorama utsikt over innkomsten. Vil anbefale alle som er med på de lange løpene og spandere på seg et hotellrom ved innkomst. Veldig deilig med en oppred seng og egen dusj.

Og vinneren av F400 er i mål. Gratulere til Svein Sødahl Kvam! Det er nok en stund til Mads kommer, men han dro fint ut med sine galopperende 7 hunder kl 12:02 fra Tolga.Nå skal det veldig mye til for at han ikke skal få oppfylt drømmen sin om å fullføre Femund. Utifra hva jeg så ut av sjekkpunktet og hvordan jeg kjenner bikkjene mine forventer jeg en god tid inn til Røros. Det er vanskelig å spå, og særlig om fremtiden, men jeg regner med en kjøretid på rundt 8 timer siste etappen. De hadde delt annen beste tid inn til Tolga fra Tynset. Det var kanskje et par av de gamle ringrevene som fikk opp dampen litt når de så at de ikke skulle Langløypa i år.Både Venus på 8 år og India som gikk på Sigrid Ekran sitt spann i fjor la seg visstnok ekstra i selen.

f2010stell

Sjekkpunkt stell tar tid

Mads hadde fått på seg tørre klær og også fått sovet noe. Ikke så mye da det fortsatt tar litt tid på sjekkpunktene. Snakket med Hanna, ogThomas slet litt med det samme. Når handlerne mente de vekket i god tid, så ble det både en time og mer forsinkelse ut fra sjekkpunktet i forhold til kjøreplanene. Det er ikke bare greit når man er trøtt og vil ta godt vare på bikkjene, men det kan bli en ond sirkel med kutting av søvn og dermed ennå tregere på sjekkpunktet. Ser vi på kjøretiden til Kenneth Nilsen som har et samarbeid med klubbmedlemen Pax’r og Are Baker, så ligger han på en meget fin 13 plass, men han har en halvtime lengre kjøretid enn Thomas som ligger på en fin 21 plass inn til Tolga. Differansen ligger i mindre hviletid og sannsynligvis

Tablemushers Arne, Morten, Sverre

Tablemushers Arne, Morten, Sverre

mer effektive sjekkpunktrutiner på Kenneth. Med mer hvile får man et raskere spann, men man tar dessverre ikke igjen hvilen med den økte farten. Så lenge de som kutter hviletiden ikke får parkeringer eller skade på bikkjene. Kommer man seg til mål, har man ofte slått nesten halvparten av de som startet! I følga Hanna var de ti gjennværende hundene til Thomas i fin form, og handlerteamet Hanna og Andreas var kommet til Tolga for å vente på han. Litt lengre bak på listene klorer Per Olav seg fast. Det like før han også burde komme inn til Tolga, og da får vi håpe at han kommer til mål. Er bikkjene bare litt slitne kommer det seg bra på 8 timer, og det hjelper ofte for en sliten hundkjørerkropp også det. Med kirketårnet på Røros i det fjerne får man ofte litt mer krefter og man ser en ende på sliten så lysten til å kaste inn håndklet minskes for hvert sjekkpunkt man har kommet seg ut av.

På Tolga er det mange spann inne på samme tid på dagtid, og dermed et fint sted for skuelystende. Både Robert og Mona var der, samt en stadig smilende Arne med Sverre på slep. Morten måtte fortsatt vente som vanlig er på å bli edru til å kjøre bil, så han var igjen på Tynset. Tynset var forøvrig et trist sjekkpunkt i år, bortgjemt utenfor sentrum, og med lokal fyllefest med innlagt slagsmål som bakteppe. Funksjonærene jeg snakket med var heller ikke fornøyd og spådde forandringer til neste år. Med hviletidsbestemmelse i F400 er det heller ikke aktuelt for noen 400 spann å stopp her om de ikke har store problemer. Det til tross for at de 28 km til Tolga nok er noen av de tøffeste km en hundekjører kan oppleve. Dag Brock som flere kjenner fra Pasvik Trail og seminaret kunne konstatere at det ikke var bakker i Finnmark, bare dumper. De tøffeste bakkene der i Nord var opp av elveisen, men i Femund tok bakkene aldri slutt. Men så ille kan det vel ikke være da han ligger godt an på en 13. plass. Riktignok nede i 5 hunder, men det har han også kjørt 30 mil på Finnmarksløpet så det går nok bra.

Sjefsveterinør Ingrid Wiik Haugbjørg

Sjefsveterinør Ingrid Wiik Haugbjørg

Det så en stund ut som det skulle bli veldig få som måtte bryte, men det er blitt noen flere etterhvert. Sjefsveterinær Ingrid Wiik Haugbjørg forteller at det har vært en del muskelskader. Hun regnet med at dette kom av mye sukkersnø og plump tidlig i løpet. Bikkjene jobber hard og moser gradvis muskulaturen i stykker. Da kan man få myoglobin i urinen og dermed mørk urin. Dette kan potensielt være farlig da man i etterkan kan få nyresvikt. Det er derfor vikig at hundene tas raskt ut ved minste tegn. Veterinærene har hatt ekstra fokus på dette og forhørt seg om farge på urin og selvsagt kjent på muskulaturen som blir stinn og øm. Så vi får satse på at det går bra med alle, men har man ikke 5 friske hunder må man stoppe i F400 og i F600 må man ha 6 hunder som er skadefri ut fra hvert sjekkpunkt for å få lov til å fortsette.

Lørdag 6 kl 1500

forkoker

forkoker

Mads kom seg greit over til Søvollen. Det samme gjorde bilen selv om det nok er noen som ser sitt snitt til å tene litt penger. Nede i veien fra Søvollen ble jeg stoppet av veioppsynet som hadde kontroll av bombilletten. Alt i orden med meg men lurer på om alle utlendingene hadde full kontroll. Tiden til Mads var ca en halv time bedre enn jeg hadde forventet, men allikevel ca 40 minutter seinere enn teten. Sporet har blitt merkbart bedre, og dette har alle som har tatt 8 timers hvilen på Drevsjø fått nytte av. Det spørs om ikke vinneren i år har kjørt det opplegget, selv om de får en lang og slitsom ferd helt mot Tolga fra Drevsjø. Det slipper imidlertid Mads å tenke på eller drømme om. Nå har han fått spist og drukket bra, og ligger bak i bilen på senga. Der skal han få ligge noen timer.

Både PO og Thomas har kommet seg til Grimsbu. PO på en absolutt respektabel kjøretid. Arne sa han bare hadde 8 bikkjer igjen, men på nettet står det 10.Ikke godt å si hvem man skal stole på.

Lørdag 6. kl 8:46

Isskulpturer på sjekkpunkt Drevsjø

Isskulpturer på sjekkpunkt Drevsjø

Da er bilen pakket og jeg skal forflytte meg mot Søvollen. Mads kom seg ut kl 7, halv time for seint i forhold til kjøreplan. 15 minutter pga sommel og 15 minutter på grunn av diarre – på kjører. Stefan Faltner har sluttet å klage som han sier, men det er tunge spor. Men det er det for alle. Vi prøver og få litt bedre gli for Mads ved å skifte belegg selv om etter boka har han kjørt med riktig belegg så langt.

Drevsjø har vært en kjempeflott sjekkpunkt med masse liv, isskulpturer og boder her i går kveld, en speaker som har tatt i mot alle spann, flere meldeposter ute i løypa og god plass til både sove og spise for kjørere og handlere. Litt trangt for hundene, men det skulle bedre seg til neste år! Kjempeflott. Dessverre er ikke kamerat mitt egnet til å få oversiktsbilder i mørket.

I følge gjengen som er stasjonert på Tynset så spannet til Thomas meget bra ut når han kom inn der rett før kl 12 i går kveld. Han og PO bytter litt på hvem som ligger først avhenig av hviletid. PO har tatt ut nesten 10 timer på Tynset, og det er kanskje mest av hensyn til seg selv enn bikkjene. Han er nemlig plaget med en bronkitt. Resultatsørvis er fortsatt meget sein selv om de lovet bare 20 sekunders forsinkelse på kjøremøte. Jeg tar derfor plasseringer og når spann har kjørt ut litt med en klype salt. Særlig ser det ut som de boikotter Mads. Der kan det gå timevis før det blir oppdatert på nettet.

Mads slet nok litt når han sto opp etter en og en halv times søvn her, men han får forhåpentligvis en kjempeflott tur i fjellet på vei opp til Søvollen. Nå skinner sola, det er minus 9, vindstille og et fantastisk blått lys.

Klubbmedlem Trygve Ekeheien har en flott tur. Det er tungt, men han er imponert over bikkjene og ser ut til å kose seg. Kjetil Teien som kjørte for Hakadal i mange år, er i de bakre rekker. Han traff bremsen sin på en stein og fikk rekylen i foten, så han hadde vondt på Tufsing, men det gikk noe bedre på Drevsjø.

Ellers inviterer Morten til fellesmøte i boblebadet kl 20 i kveld på Tynset. Arne har takket nei, men han kunne filme, sa han.

Fredag 5. kl 19:50

Start på Femund med Mads

Start på Femund med Mads

Mads har fått spist og gått og lagt seg på Tufsing, selv om resultatsørvis fortsatt sier han ligger på Røros. Litt synd det at de ikke klarer henger bedre med på nettet med EMIT systemet sitt. Mads har fått ut tid 21:20, og ligger med det et godt stykke bak. Nå ligger hundene til Mads ved siden av klubbkameratTrygve Ekeheien. Begge forteller om tunge spor og at de er fornøyd med bikkjene.

Det er ikke så godt å si hva som skjer på langløypa, men Thomas og PO henger nå greit med. PO har ti hunder igjen og Thomas har fortsatt 12 hunder. Klubbmedlem Nina Skramstad har bestemt seg for å bryte da hun har for mange halte hunder. Bl.a har alle hundene hun har lånt av Thomas W uten med halthet. Vi får se hvordan ting utvikler seg. Her er det iallefall liv og det er bra å være handler.

For uten Mads og meg, er Morten Høland her som observatør for særlig renrasede spann. Det er to malamut spann og et samojed spann ute i sportet, For Hakadal sledehundklubb, Geir Wiik rapporterer fra Tufsingdalen sjekkpunkt.

 

Fredag 5. kl 13:30
Da har Mads kommet seg ut. Alt gikk etter planen, men han var nok litt stresset og gikk noen runder rundt seg selv. Noe sommerfugler i magen må man regne med enten det er første eller tiende gangen man starter.

PO har kommet inn på Søvollen, og ligger der og hviler. Ligger bra an på en 12 plass, men har ikke den beste kjøretiden opp til Søvollen. Robert S hadde det travelt opp dit og også med å komme seg videre med bare 12 minutters stopp. Så travelt at han har tatt igjen merkescooteren på vei til Tynset og ligger nå først i sportet og brøyter det. Ellers burde nok Thomas snart komme inn på Søvollen utifra uttiden på Drevsjø. Det føyker litt i fjellet og det er vel ikke for faste spor overalt. Det snør også en del på Røros akkurat nå, men ikke kommet noe snø av betydning og blitt vindstille.

Ellers dukker stadig mer av Hakadal sin heiegjeng opp, og med det sladder. AB fornekter seg ikke og kunne meddele at Thomas hadde glemt halvparten av kjøttet sintt på Brandbu og redningsaksjon ble i gang satt. Kjøttblokk ble hentet ut fra Norsk Dyremat på Rudshøgda, og handler Hanna og Anders får en hoggeoppgave. Videre kan vi meddele at Morten allerede har vært en gang i grøfta, og det til tross for at bilen hans er plombert på ca halvparten av kraften i forhold til det som den vanligvis har. Han sjekket den i bakken ved Karihaugen og futten var ikke som den burde, men verkstedet fikk ikke delen før etter Femund. Men til tross for det kjørte han i følge Jostein som han hadde stjelt bilen oppover Østerdalen. Og som sagt må ha hatt hjelp en gang ut av grøfta.

Da går ferden videre mot Tufsingdalen. Jeg skal bare innom Troll her på Røros og bytte belegg fra mørke blått treningsbelegg til lyseblått glided belegg. Det gpr vra minus 2 til minus 9 ca så det blir kanskje bra.

Og slik går historien. Geir Wiik rapporterer fra Femundløpet for Hakadal sledehundklubb.

Torsdag 4. feb kveld

Mads gjør i stand belegg

Mads gjør i stand belegg

Dette blir jo dessverre verre og verre. Har nå snakket med Sverre, og han har også trukket seg pga antatt syke hunder. Dette var også grunnet til at Snorre ikke kom til start. Noen av bikkjene hadde fortsatt hostet, og han ble rådet av sin faste veterinær å ikke ta de med på en så tøff tur som Femundløpet er. PO og Thomas har imidlertid kommet seg av sted. Restultat sørvisen til Femundløpet er dessverre spinn gal, men antar vi at i alle fall kjøretidene er riktige har PO kjørt riktig så bra med en 5te beste tid, og Thomas har kjørt helt greit ned til Tufsing på 5 timer. Det betyr at det har vært ganske så bra spor og kanskje blir det litt håndleddskader om farten er for høy i starten.

Mads har fått registert seg, og kjøremøtet gikk greit. De har slitt med lite snø her oppe, men nå har det snødd en del og mer skal komme. Temperaturen stiger også, og vi hadde planer om å starte med grønt belegg, men det skiftes nok til rødt i morgen før start igjen. Vi må opp kl 5 i morgen for å rekke innkjøringen til startområdet til kl 830 da vi igjen har forflyttet oss ned til Rendalen. Selv om mange spann har trukket seg så er det fortsatt mange igjen, og det er litt av en logistikk å få alle bilene på plass. Derfor så tidlig selv om starten ikke er før kl 12. Mads står som startende nr 15 nå, men er litt usikker på om starttiden også er justert etterhvert som spann trekker seg.

Ellers har vi sjekket ut det nye sjekkpunktet på Tynset. Det ligger over brua og mot riksvei 3.Tror det het Nebyen eller noe slikt. Blir skiltet i god tid første spann kommer. Det er vel ca en km unna Tynset camping hvor klubben har leid en hytte fra fredag til søndag. Dvs der er litt for langt å spurte ned fra hytta når spannene er meldt.

Vi får håpe de får orden på resultatsørvis til glede for alle de som sitter hjemme og følger med. Det er bra det bare er prøve-VM.

Torsdag 4. feb morgen
Da har vi forflyttet oss til Rendalen. Ble en del forsinket grunnet snøstormen på Brandbu. Lavet ned sammen med vind som gjorde det litt mer tungvindt med pakkingen da måtte måke hver halvtime. Bilen er fullere enn noen gang. Mannfolk på tur!

Vi er i alle fall et skritt nærmere Røros. Skal videre opp dit i dag for å få med kjøremøte og få registrert Mads, som nå så vidt jeg ser skal starte som nr 18. Snorre fra klubben har trukket seg. For å fullføre må man nesten komme til start i alle fall. Har ikke fått snakket med Snorre, men det har vært noe sykdom i spannet der, så de har kanskje ikke kommet seg i tide. Synd! Været har snudd, og gått fra minus 33 på Røros til snøvær og minus 8 i løpet av et døgn. Noe tyngre spor og noe mer overvann er meldt. Det er noen utfordringer uansett vær, men denne værtypen og sporet passer nok spannet til Mads bedre.

Onsdag 3. feb morgen
Mange er alleredre kommet fram til Røros, men klubbens vikarierende pressekontakt og weboppdaterer fortsatt sitter ved frokostbordet hjemme på Brandbu. Skal ut en liten treningstur med bikkjene i snøføyka før vi lesser alt i bilen og drar oppover. Starten er tross alt ikke før på fredag for Mads i F400. Vi har allerede fått et frafall fra klubben. Elisabeth starter ikke. Det er ganske mange andre som også har trukket seg slik at startlistene stadig blir oppdatert. Men slik det ser ut nå kjører PO ut som nr 17 med Snorre rett i helende på nr 18 i F600. PO kommer mer eller mindre rett fra La Grande Odyssee, og har bikkjene kommet seg og ikke blitt noe syke kan dette ha blitt en god trening for han. Siden Elisabeth også ikke starter, er spannet toppet, og det kan gå rimelig raskt. PO mangler nok litt erfaring fra å kjøre fort i lange løp. Han har vært med på mye, men ofte med unghundspann hvor man har all verdens av tid, eller etappeløp hvor det også er et annet fokus enn på et løp som F600 hvor man må være på hogget konstant dersom man skal komme høyt på resultatlistene. Snorre har satt sammen et spann fra Arne Iversen og han selv. Her er vel det en generell oppfatning at spannet kanskje ikke er samkjørt nok, og dersom det ikke har skjedd noe drastisk fra Gausdal maraton vil nok Snorre legge seg litt bakpå, og ha som fokus å komme seg til mål. Bare to plasser bak Snorre starter Ingen-Marie, regjerende NM i langdistanse og på plassen bak der igjen Robert Sørlie. Det kan godt hende det står mellom disse to om seier, så verken PO eller Snorre bør henge seg på her når disse starter trøkket. Både Ingen-Marie og Robert pleier imidlertid å ta det litt rolig i starten så de kommer nok ikke til å lede til Tufsingdalen. Helt bakest på F600 starter Thomas fra klubben. Sånn går det når man ser an snøforholdene lenge før man melder seg på. Thomas har hatt noe av den beryktede kennelhosten etter Gausdal Maraton, men bikkjene er friske nå, og kanskje har de hatt godt av et treningsbrekk? Thomas har roen og erfaringen fra mange nok langdistanseløp så om bikkjene fungerer like bra eller bedre enn på Gausdal tror jeg vi kan få en hyggelig plassering fra Thomas.

I F400 starter Mads slik det ser ut nå som nr 19. Dvs kl 12:19 fredag 5.2. Vi har ikke hatt noe sykdom og bikkjene har hatt en fin oppladning med hva jeg mener er tilnærmet optimal oppkjøring. Men det er nok ikke Mads som bestemmer kjøreplanen! Det gjøres fra handlerbilen, og hovedfokuset er å satse på en fin tur for Mads og ikke for nedkjørte bikkjer i mål. Spannet skal jo også gå Finnmark og Pasvik i år, hvor Finnmark er hovedmålet for sesongen. Det vil derfor bli lagt til mer hviletid enn det som vil være mulig om man ønsker seg en topplassering. Jeg tror spannet er kapabelt til en topp ti plassering, men med ekstra hvile vil nok plassering ligger rundt 20-30. Mads har jo heller ikke så mye erfaring med å kjøre et toppspann i løp, og bare det går framover mil etter mil er han stort sett fornøyd. Det er jo mulig at dette smitter over på bikkjene, og at kjøretidene ikke kommer helt opp mot spannets kapasitet. Det er greit utifra målsetningen med løpet. På plassen etter Mads starter Espen Borgersen, tidligere vinner av F300, og som derfor vet hva det gjelder. Han har kjørt bra med unghundspannet sitt i år, så det er slett ikke umulig at han kommer til å kjempe om seier også i år. Slik sett vil Mads kunne få se hvilken fart som kreves i toppen når Espen kjører forbi. Som nr 41 starter Sverre fra klubben. Sist gang han kjørte F400 gikk bikkjene bra, og han hadde en fantastisk tur. Kjenner jeg Sverre rett blir nok dette også fokuset i år, at både han og bikkjene har det bra. Har turen vært fin, er det ikke så nøye hvilken plass det blir. Slikt kan det blir raske kjøretider av. Lykke til alle mann (hvor er kvinnene i klubben? Ca 40% av medlemmene våre er kvinner)

Søndag 31.
Da er det like før Femundsløpet 2010 er i gang med start for F600 på torsdag 04.02. og F400 på fredagen. Også i år skal vi prøve og få lagt ut noe på hjemmesiden om hvordan det går med “våre” kjørere. De som er påmeldt for Hakadal er så vidt vi har fått med oss Per Olav Gausereide, Snorre Næss, Elisabeth Edland og Thomas Andresen som alle skal kjøre F600, og Mads Eskildsen og Sverre Ekra som skal forsvare klubbens ære i F400. I tillegg er det flere som er medlemmer av klubben, men som kjører for Oslomarka. Disse er Nina Skramstad, Robert Sørlie, Kjetil Teien, Trygve Ekeheien og Kenneth Nilsen. Vi ønsker alle lykke til! For alle som skal komme oppover i klubben som handlere, kjørere eller tilskuere, husk klubbens hytte på Tynset. Vi har leid den største hytta her fra fredag til søndag. Se aktivitetsplan.

 

Åpent klubbmesterskap lørdag 27.02 kl 11
Da var klubbmesterskapet over for denne gang. Til tross for ikke det aller beste været ble det godt med biler på parkeringsplassen. Vi var hele 13 spann som det ble tatt tiden på, og i tillegg en noen følge spann eller valpespann som ikke gikk de oppsatte distansene. Dette er bedre enn det har vært på flere år nå. Det var i tillegg tilskuere og tilreisende og funksjonærer så totalt var det nok 40 stykker som fant plassen som vi kaller Connex etter at busselskapet for flere år siden opparbeidet plassen som parkeringsplass for bussene sine. Det snødde kraftig hele tiden, og føret sugde kraftig noe som nok kan sees på tidene. De fleste kjørerne fikk nok trent seg selv litt også da sparkefoten ble flittig brukt på de fleste spann. Til tross for været så ble det fyrt bål, kaffe ble kokt og pølser ble varmet over bålet. Se her for tider.

Hvor er sporet

Hvor er sporet

Isak Bakke vinner av åpen klasse

Isak Bakke vinner av åpen klasse

Rune Bakke vinner av åpen

Rune Bakke vinner av åpen

Marthas team etter målgang

Marthas team etter målgang

Kaffebål

Sverre lager seiersmåltidet

Sverre lager seiersmåltidet

Femundløpet 2010
Klubbens rapportering fra Femundløpet 2010 er flyttet til egen side under Siste nytt.

Slædesporet forsinket – Slædesporet ble postlagt fredag 19.02. Har du ikke fått det innen rimelig tid på postgang, kontakt kasserer.
Alles plan var at Slædesporet skulle komme ut før Femundløpet slik at hjemmesitterne hadde noe å lese på mens de vente på spann skulle komme “inn” på PC’en. Men trykkeriet har problemer med maskinen sin, og det kan ta litt tid før der er i posten.

Medlemsmøte tirsdag 26.01.10 på Neshuset kl 19
Vi har vært så heldig å få den velrennomerte naturfotografen Kai Jensen til å holde foredrag for oss på Neshuset. Flere kjenner han sikkert fra boka Mitt Nordmarka som mange nok allerede har i bokhylla.  Kai bor i Nittedal, men har reist over store deler av verden for å ta villmarksbilder. Han vil vise noen av bildene sine  blant annet fra Nordmarka og Svalbard, samt at han vil gi oss noen tips om hvordan vi kan få tatt bedre bilder av våre hunder og naturen vi beveger oss gjennom. For mer informasjon om Kai se hjemmesiden hans:http://www.villmarksbilder.com/

Kjøring av funksjonshemmede på Aas gård fredag 26.02. kl 19
Hakadal sledehundklubb vil i år igjen samarbeide med Nittedal rotary og På sporet om kjøring av funksjonshemmede barn på Aas gård. I år vil det skje fredag 26.02. Vi satser på å ha sledene klare til kjøring rundt kl 19 så møt opp litt før. Vi trenger både spann og spannførere, samt noen handlere. Fint om de som kan, sier fra til Geir på tlf 97779961 så snart som mulig.  Så slipper jeg ringe rundt til alle 🙂 Det har til tider vært litt stress, men en hyggelig opplevelse for både oss og deltagerne. Så har du ikke vært med før, er det din mulighet i år til å skape goodwill for klubben!

Sesongstart til tross for sprengkulde – Gausdal Maraton 2010
Sledehundkjørere er ikke som andre mennesker, men temperaturer ned i 30 minus og lavere krever ekstra oppmerksomhet for å unngå frostskader på både bikkjer og kjørere. Den vedvarende kulda de siste ukene har gjort at både den ene og den andre har tenkt seg om (opp til flere ganger og med ny resultat for hver gang) før årets første Norgescup-løp i langdistanse, Gausdal Maraton. Til slutt stilte så 4 Hakadalkjørere med spann til start, allesammen i åpen klasse. Beste plassering fikk Are Baker, som absolverte den 2x100km lange og svært kuperte løypa i tiden 14 timer og 30 minutter. Dette holdt til en 9. plass. Thomas Andresen kjørte i mål knapp en time senere (15:27) til en 15. plass. På 24. plass finner vi Petter Iversen med tiden 16:49, og så Snorre Næss på 30. plass med tiden 18:01. Av de 37 startende i klassen fullførte 32 spann. Med kun få minutter mellom spannene i teten ble dette et meget spennende løp, der Sigrid Ekran (Innherred THK) vant med tiden 13:02, fem minutter før Bjørnar Andersen (OMTK) på plass 2 og Petter Arnesen (Hallingen Hundekøyrerlag) ytterligere 3 minutter bak på plass 3. Fjorårets vinner Nina Skramstad (OMTK) kjørte med tiden 13:58 inn på plass 5. Vi gratulerer allesammen!

I de varmere strøkene representerer Per Olav Gausereide Hakadal Sledehundklubb under årets La grande odyssée i alpene. Foreløpig ligger han som beste norske kjører på en 4. plass, etter at Robert Sørlie måtte bryte på grunn av skade.

08/01-2010: Nytt år -nye muligheter!
Alle mil fra høsttrening og på snøen som falt i fjor skal nå gi uttelling -det er tid for LØP! Geir Wiik satte punktum for 2009 med en suveren 1. plass i 8spanns-klassen under Gausdal 5-mila (og bare vinneren av åpen klasse var ørlitegrann raskere i sporet), Torunn Garder åpnet 2010 med en 8. plass i 6spann-klassen under Hamar Hundekjørerfestival forrige helg. Denne helg går Gausdal Maraton av stabelen, med en rekke Hakadal-kjørere på startlistene. Elisabeth Edland stiller med 8-spann, i åpen klasse legger Snorre Næss, Petter Iversen, Are Baker og Thomas Andresen ut på 200 km løype med høyde- og temperaturforskjeller. Følg med på www.gausdaltrekkhundklubb.com! I skyggen av denne store hendelsen er det duket for inoffisiell generalprøve innfor Femundløpet for Mads her på Hadeland. Han skal legge ut på en liten gjennomkjøring, og får god selskap i løypa og på sjekkpunkt Nilsebråtån av Morten Hølland, Kristin Nørve, Geir Wiik og Thor Aanesen. Vi ønsker alle 2- og 4beinte lykke til!

Har du GPS og gjerne vil lære mer om hvordan du bruker den?
Hakadal sledehundklubb og Carl-Fredrik Grünert fra FRILUFTSEVENT inviterer til GPS kurs
tirsdag 01.12.09 og torsdag 03.12.09 kl 18-21 på Neshuset, Hakadal

Pris: 500,- for medlemmer HSHK  og 600,- for ikke-medlemmer av HSHK
Bindende påmelding til
post at hakadalsledehundklubb.no innen 26.11.09. Tak på 15 personer. Førstemann til mølla prinsippet.
Kursavgift innbetales kontant første kurskveld.

Kurset tar for seg de ulike GPS modellene men med hovedvekt på ”folke gps`n” – GARMIN GPS 60 CS(x) – vi går igjennom oppsett av GPS for bruk i Norge – GPS teknologi – Batterier – Innlegging av kart og data til og fra PC – Gjennomgang av ord & uttrykk – Kalibrering – gjennomgang av de ulike menyene samt et antall ”cases” – dvs. praktiske øvelser i som for eksempel : – Jeg er på et punkt på fjellet og vil finne raskeste veien til bilen – Jeg vil følge sporet mitt tilbake til bilen – Jeg vil finne tidligere WP (Waypoints) – Jeg vil beregne avstanden i terrenget – Jeg vil finne kameraten min på posisjon han oppgir på telefon eller radio – Jeg vil finne et punkt på papirkartet basert på posisjon fra min GPS – Jeg vil sammenligne tracklogger på min PC – Cases som deltagerne lurer på…. I tillegg vil det bli utdelt et kompendie med enkle fremgangsmåter for de ulike scenarioene samt kursbevis etter endt kurs Ved tid og ønske vil det bli demonstrert et antall ulike GPS typer med tanke på litt ulik bruk så som Radio & GPS – Hund & GPS osv.

Dersom det er spesielle problemer eller spørsmål som vil belyses, er det fint å sende disse til post@hakadalsledehundklubb.no sammen med påmeldingen så blir disse videreformidlet til Carl-Fredrik.

Klubbmøte på Neshuset, Hakadal tirsdag 17.11.09 kl 19

Carl-Fredrik Grûnert forteller om det mest grunnleggende innen GPS bruk til turbruk.Gratis. Enkel bevertning. Grûnert er en erfaren foredragsholder innen GPS bruk, og kommer sterkt anbefalt. Dersom det er interesse for det, vil det bli satt opp et mer omfattende kursserie seinere.

Klubbmøtet var en stor suksess med over 30 stykker inne i stua på Neshuset. Det var mange spørsmål, noen ble besvart og noen trengte mer tid til gjennomgang. Det ble derfor spontant bestemt at en kursserie over 2 kvelder skulle iverksettes. Det er viktig å få til dette før sesongen setter i gang, så derfor kort beskjed.

 

Antidoping foredrag i regi av Akershus hundekjørerkrets

Fikk du ikke med deg Antidopingkomitèen foredrag på seminaret i år, har du muligheten på Ullevål 11. november. I tillegg til Marianne Lund, kommer også lederen for ADK Anne-Grethe Sætrang og en representant for Antidoping Norge som skal snakke om antidoping på mennesker. Se her for mer info.

Foredraget var en suksess, og vi er glad for at det var hele 31 stykker til stede. Dette er tydeligvis et tema som engasjerer. Gå inn på antidoping.no, og ta selvstudie serien “ren utøver”

Julebord 2009

det ser Utrolig nok så nærmer det seg faktisk julebord igjen. Kom forbredt og påmeldt. Festkomitèen har gjort en flott jobb igjen og Julebordet i år blir på Harestua kro lørdag 05.12.09 kl 18.30. For de som syntes at stemningen talte for at vi skulle hatt julebordet på Aas gård i år som i fjor, kommer skiftet av at Aas gård ikke kunne noen datoer som var aktuelle for oss. Julebord på en tirsdag tror vi ikke ville bli godt mottatt. Se her for invitasjon og husk påmelding/innbetaling.

Barmarksløpet avholdes på Varpet

Slik det ser ut nå så blir barmarksløpet førstkommende lørdag 17.10 kl 16 på Varpet som tidligere annonsert. Se mer info under aktivitetsplan Se her for resultater. Flott vær, men ikke så mange startende dessverre. De som kom hadde det i alle fall hyggelig. Da er det Skjelbreia neste.

Flott barmarksløp avviklet

Strekan var igjen plassen for barmarksløpet til Hakadal. Visstnok skal vi ikke ha vært her siden 2001 så det var jo rent nostalgisk for de av oss som har holdt på en stund. Til tross for det fantastiske været (eller kanskje pga av det) var det veldig få spann som kjørte løpet. Det var faktisk mer tilskuere enn det var kjørere. Slik var det ikke siste jeg kjørte på Strekan i øs pøs regnvær. Det ble fyret bål og folk grillet pølser og kokte kaffe, og koste seg. Løypa var litt anderledes enn det den var i gamle dager og utifra tiden til Robert H kan det ikke ha vært mer enn ca 2,5 km ganger 2. Starten ble utsatt en time til kl 17 grunnet varmen, som vel kom ned i ca 15-18 grader før starten gikk. Her har dere tiden på de spannene som kjørte.

Dugnad søndag 27.09 kl 10 Connexplassen

Vi tar siste finpuss på å få en fin utkjøring fra Connexplassen. Kommer det nok folk sender vi også et lag innover mot Råbjørn på Åsen.

Flytting av barmarksløp!

Minner om at det er barmarksløp i regi av HSHK på lørdag 26.09 kl 16.

Pga av jakt på Rådyr er løpa flyttet tilbake til Strekan. For de som ikke var med før 2001 ligger dette langs gamle RV like etter jernbaneundergang på venstre side (tar av ved “Conneks” plassen/Hadeland Grustak rett etter “Vekta”).

På Strekan er det bom, og dårlig med parkering utenfor bommen. Ikke kom før kl 15! Grunnet varme kan starten også bli utsatt noe og er det for varmt fortsatt kjøres løpet uten tidtagning etter en “jury” avgjørelse.

Løpa Starter ved brua ved innoset til Strekanvannet, følger veien ca 750 m før det tar til høyre mot en servicevei langs ny RV 4. Løpa langs RV 4 er forholdsvis kupert. Spannene må snus ved krysset mot Stryken. Ta med egne skåler til vanning for unngå smittepress! Deretter kjører vi tilbake samme vei vi kom fra. Dvs ikke helt lik den gamle traseen fra barmarksløpenes barndom. Mener at løpa er morsom og ikke for utfordrene, men vil trolig ikke favorisere de raskeste spannene.

For mer info ring Robert H tlf 92219646 eller se her (men da feil sted) Skal prøve få ut tidene på lørdag kveld eller søndag morgen her.

Idrett, helse, kosthold og prestasjon

Nittedal Idrettslag inviterer til temakveld i Klubbhuset tirsdag 13.oktober kl.18.00-20.00
Det er viktig å ivareta alle aspektene som gjør at barn og unge lykkes og har det gøy med idretten sin.
Denne kvelden retter vi blikket mot idrett, helse, kosthold og prestasjon
Foredragsholder er Jorunn Sundgot Borgen, professor ved Seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges Idrettshøgskole.
Blant fagområdene til Jorunn Sundgot Borgen er ”Fysisk aktivitet og helse”. Hun er bl.a. spesialist på ernæring og kosthold.   Hun har mange viktige budskap til idrettsutøvere i alle aldre, ikke minst til unge idrettsutøvere og deres foresatte.  I 2008 var hun også landets nest mest siterte kvinnelige professor. Så hun har mye å si oss, og vi er kjempestolte over å få henne hit til Nittedal Idrettslag.

Denne invitasjonen går til  FAU ved skolene i Nittedal, til idrettslagene i Nittedal og Nittedal idrettsråd og vil bli annonsert  Varingen
Det ville glede oss å få tilbakemelding, slik at vi får et mål på interessen for denne kvelden.
Med hilsen
Nittedal Idrettslag
Per-Inge Dalelid
Grete Moe Rusten
(arr.komité)

 

Seminaret er over for denne gang

“Det beste seminaret noen gang!” “Takk for en fin helg å et flått seminar” (ordrett). Lovprisingen av åretets seminar var mange. Vi var meget heldige med årets forelesere. Jeg tror det var mange som dro hjem med mye inspirasjon for et bedre hundehold. Det var flere deltagere enn på mange år, og vi var ca 170 personer innfor dørere inkludert rubbel og bit. Gratulere til Jostein Andersen og Pernille Hjemli. Disse vant en gratis seminarinntredene basert på betaling innen fristen for forhåndspåmeldingen! Velkommen tilbake til alle med venner til neste år. Vi har fortsatt plass til flere. Seminaret blir i september 2010.

Seminaret er godt i gang

Folk koser seg både inne og ute. Det fleste har blitt imponert over hundeholdet og treningsfilosofien til både Martin Buser og Joe Henderson. Det er god bredde og mange standsfolk også i år. Programmet er bra i morgen også, så ta en dagstur om dere ikke hadde mulighet i dag.

seminar 001

Foto G Wiik. Redaktør Torunn Garder snakker med Martin Buser for å få et godt referat til neste Slædesporet.

 

Søndag: Grillingen og festen utviklet seg bra. Jeg dro hjem tidlig, og det var det en del andre også om gjorde. Men det var nok igjen, og glassene fortsatt fulle når jeg dro, så hvor mange kommer seg opp til 1030. Da går nemlig Martin Buser i gang igjen. Salen ble såpass imponert i går, at forhåpentligvis er vekkeklokke satt på. Kiosken åpner kl 10, så da får man starte dagen med en kaffe!

Det er stor aktivitet på standene som både har bredde og utvalg i år.

 

Seminar info 2009 er oppdater!

Da har vi kommet opp med et fantastisk program også for årets seminar. Hele 3 foredragsholdere er fra utlandet, så her er det rom for nye impulser. Sjekk ut seminarsidene for program, info om påmelding etc.

Barmarksløp 2009

Det har sneket seg inn en feil i innbydelsen i bladet. 3-4 hund vogn klasse for juniorer skal selvsagt med i år også. Dette er vel en av våre mest populære klasser. Husk hjelm og hansker. Det kan fortsatt komme noen forandringer på dato og tid, så følg med når det nærmer seg. Se aktivitetsplan for mer info.

Støtte til Hakadal sledehundklubb på kr 12000,-

Etter søknad fra styret i Hakadal har NHF tildelt 12000,- i såkalte post 3 midler. Dette er midler som er ment til å øke aktivtet og rekrutering i idretts-Norge. Midlener blir tildelt av staten via NIF blant annet utifra hvor gode tiltak de forskjellige særforbundene bruker pengene på og dette må dokumenteres via rapportering. NHF har fått ros for at pengene har blitt desentralisert og blitt brakt ut til klubbene for å øke aktivitet her, i steden for som mange andre særforbund som har satt i gang tiltak sentralt. NHF har lagt seg på en linje med at post 3 midlene skal stimulere til aktivitet og dugnadsinnsats, og der er derfor ikke krav om at midlene skal gå bare til å dekke faktiske utgifter. Rapporteringen innebærer bare antall deltagere og aktivitet, og det er ikke krav om resultatregnskap for aktiviteten. I år søkte Hakadal og fikk støtte til å arrangere seminaret og gjennomføre isvettskurset. Hipp hurra for staten, NHF og det frivillige arbeidet!

Tinget 2009

Da var fagmøtene og tinget til Norges Hundekjørerforbund over for i år. Irene Kastner og Geir Wiik møtte som klubbens representanter. Den store saken i år var lokaliseringen av hvor VM i langdistanse skulle foregå. Etter årsmøtets føringer argumenterte klubbens representanter for at NHF skulle legge fram for IFSS Finnmark som arrangement sted for langdistanse, og forøvrig beholde innstillingen fra NHFs innstilling. Etter diskusjoner både på fagmøte og på tinget var resultatet at flertallet gikk for hele NHFs styre innstilling og Røros ble valgt som arrangementsted. Dette er som i søknaden til IFSS, og det betyr videre at det blir VM i hundekjøring på Røros, Hamar og Holmenkollen i februar/mars 2011. Hakadal ønsker NHF og tekniske arrangører lykke til med forbredelsene og håper alle legger den til tider opprivende debatten om lokalisering bak seg nå, og at vi alle jobber for å få et så godt VM som mulig utifra de forutsetninger som tinget har fastsatt. Det blir ingen omkamp i denne saken.

Videre fikk Hakadal og andre meningsfeller ikke flertallet med seg på at det ikke var nødvendig med chiping av alle bikkjer på alle terminfestede løp, men at ordningen som har vært i vinter fortsatt ville kunne fungere og at man ville kunne finne løsninger på identifiseringsproblematikken i forhold til doping prøvetakning. Det ble derfor flertall på begge fagmøtene at det blir obligatorisk chiping på alle hunder som skal delta på terminfestede løp. Dette blir det heller ikke omkamp på, så her er det bare å få chipet alle bikkjene i sommer. Som tidligere sagt bør dette skje under rolige treningstider, noe som også gjelder vaksinering. Så møt opp på Skjelbreia 20. juni, og få chipet dine hunder for ca 70,- per hund. Bare husk å bestille chip fra forbundet ved Stephen på forhånd. Gjør det i morgen.

Derimot ble det flertall for å fortsette med engangslisender, og Hakadal fikk med seg tinget på avsetting av 30 000,- per år i 3 år for bruk til juridisk eller annen bistand når NHFs styre møtte føle det nødvendig ved angrep på dyrehold fra overivrige lokale myndigheter eller andre interesseorganisasjoner. Dette med bakgrunn i det vi mener er feilaktig bruk av den den nye hundeloven i et forsøk på å sette begrensninger ved selv godt hundehold, selv om det ikke ble begrenset til bare å gjelde disse tilfellene ved bruks av fondsmilder.

See?

For kronologisk lesing, start her og rull oppover. Have fun 🙂